Huisartsbezoek

Als uit de Risicotest blijkt dat u een verhoogd risico hebt op het krijgen van hart- en vaatziekten, suikerziekte of nierschade, dan krijgt u het advies om bij uw huisarts een afspraak te maken. Als u een afspraak maakt vertel de assistente dat het gaat om het PreventieConsult. Bij het PreventieConsult horen meestal twee bezoeken aan de huisartspraktijk. Als u voor de eerste afspraak komt, neem dan de uitslag van de Risicotest uitgeprint mee.

Wat gebeurt er in de huisartsenpraktijk?

Wanneer u een afspraak maakt voor het PreventieConsult, dan kunt u het volgende verwachten: bij de eerste afspraak meet de huisarts of de praktijkondersteuner hoe hoog uw bloeddruk is. Ook wordt gekeken hoe lang u bent en hoeveel u weegt. Ook uw buikomtrek wordt gemeten. Bij de meeste mensen doet de huisarts of assistent ook een bloedonderzoek (laboratoriumonderzoek). Hij of zij kijkt dan bijvoorbeeld hoeveel suiker en cholesterol er in uw bloed zitten.

Als de uitslagen van het bloedonderzoek bekend zijn krijgt u een tweede afspraak. Meestal is dat bij de huisarts, maar in sommige praktijken kan dat bij de praktijkondersteuner zijn. De huisarts kan zien of u één van de drie ziektes hebt of een grote kans hebt om deze ziektes te krijgen. Vervolgens bespreekt u samen wat de beste aanpak is. Een gezonde leefstijl blijft belangrijk om uw risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en nierschade te verkleinen. Uw huisarts kan u verwijzen naar verschillende programma’s die u hulp bieden bij het aanmeten van een gezonde leefstijl. Voorbeelden zijn een ‘stoppen met roken-programma’, een ‘beweeg-programma’ of dieetadviezen. Sommige huisartsprakijken hebben hiervoor een speciale ‘leefstijlcoach’ die u hierin begeleid. Soms hebt u naast leefstijlaanpassingen ook medicijnen nodig om uw risico te verkleinen, bijvoorbeeld om uw bloeddruk, bloedsuiker (glucose) of cholesterol te verlagen.

Wat zijn de kosten?

De afspraken voor het PreventieConsult bij de huisarts hoeft u niet zelf te betalen. Als u na aanleiding van het invullen van de Risicotest bij de huisarts komt zal de zorgverzekeraar het bezoek vergoeden. Meestal vraagt de huisarts ook bloedonderzoek (laboratoriumonderzoek) aan. Soms vallen de kosten voor laboratoriumonderzoek binnen uw ‘eigen risico’. Of dat bij u het geval is ligt aan uw zorgverzekeraar en aan hoeveel zorg u eerder dit jaar al nodig heeft gehad. Als u zeker wilt weten of de kosten voor laboratoriumonderzoek van uw eigen risico af gaan, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.